Op zaterdag 8 februari stapte ik vol nieuwsgierigheid in de auto naar Midden Beemster. De opleiding die ik op dit moment volg (Gelukkige Ruiter Academie) verzorgt een aantal themadagen in het jaar waaronder deze dag waarin de seatbuilder centraal staat. De navigatie leidde mij naar een gymzaal midden in een woonwijk en eenmaal daar aangekomen zie ik al een paar mede-studenten. Verzocht wordt om de schoenen uit te doen en zo loop ik op mijn sloffen met fleurige rode kerstsokken de gymzaal in. 

Daar staat de seatbuilder, maar ik vind het meer een rode rodeostier met witte stok eraan. Netjes neem ik plaats op 1 van de stoelen aan de zijkant van de zaal en wacht op wat komen gaat. In totaal zijn we met 12 personen en kunnen we beginnen. Yvonne de Reus is eigenaresse van de equilibra methode en tevens degene die de seatbuilder naar Nederland heeft gehaald.

Ze begint met een stukje theorie over het hoe en waarom van de seatbuilder en het belang van een goede houding. Zo zei ze o.a. “Houding&zit maken je beweging, maar denk daarbij ook aan je mindset, die heeft ook veel invloed.” Ze gaat verder met haar verhaal waarin ze verteld dat de seatbuilder niet alleen voor ruiters is, maar heel goed gebruikt kan worden bij mensen die überhaupt hun lichaamshouding willen aanpassen.

Na de theorie is het tijd voor de praktijk, 6 mensen mogen ervaren hoe een sessie op de seatbuilder in zijn werk gaat. De 1e klimt erop en geeft meteen aan dat het veel wiebeliger aanvoelt dan je in 1e instantie zou denken. Yvonne geeft haar de opdracht beweeg de seatbuilder eens van links naar rechts (door te kantelen) en zoek dan het midden. Plop plop en het midden is gevonden. “Keurig, je hebt je verticale balans gevonden!” roept Yvonne. Tijdens de praktijksessies mochten wij ook achter de seatbuilder gaan staan om het geheel vanaf de achterkant te bekijken. Daarnaast krijgen wij ook de witte stok in handen om te voelen hoeveel beweging disbalans geeft op een paardenrug. Elke sessie duurde ongeveer 30 minuten waarin ook vragen gesteld konden worden over wat je zag en/of voelde. 

Als laatste was ik aan de beurt, stoer klom ik erop, maar wow wat is ie wiebelig. Mij wordt ook eerst gevraagd om de seatbuilder van links naar rechts te kantelen en welke kant makkelijker gaat. Naar rechts kantelen gaat voor mij wat lastiger, maar vervolgens lukt het in 1 keer om hem in het midden stil te zetten.

Vervolgens laat Yvonne de witte stok iets los en ik schiet gelijk met de neus omlaag wat bekent dat ik te veel voorin het zadel zit. Ik verplaatst mij iets naar achteren, maar zit daarbij gelijk te veel op links dus hup een beetje naar rechts verplaatsen zonder de seatbuilder te kantelen… MOEILIJK! Als dat vervolgens gelukt is mag ik de seatbuilder op en neer laten bewegen om mijn horizontale balans te vinden. Daarbij klem ik iets te veel met mijn voeten dus los laten die voetjes.

Dan gaat Yvonne nog verder met het verbeteren van mijn houding, mijn bekken hou ik netjes stabiel, maar mijn bovenlichaam mag iets meer naar voren. Tijdens de oefeningen vertelt Yvonne wat zij kan aflezen aan mijn houding en hoe dat te vertalen is naar mijn “normale” leven. Deze houding maakt dat ik sterker en stabieler op mijn paard zit, maar ook in het leven sta. 

Ik vond het een super leerzame dag waarin ik veel heb geleerd over de juiste houding op het paard, maar ook in het dagelijks leven. Ik zou iedereen aanraden om eens bij Yvonne op de seatbuider te stappen omdat het echt inzichten geeft over je levenshouding.  

Voor meer informatie over de seatbuilder kun je een kijkje nemen op: https://www.equilibramethode.nl