De regels rondom corona houden nog wel even aan dus worden veel cursussen en trainingen online gegeven. Zo ook de basiscursus voeding van cursus paard. Via mijn opleiding zag ik een berichtje over deze cursus en ondanks dat ik al aardig wat weet over voeding kan het nooit kwaad om nog wat meer bij te leren.

Dus ik zat zaterdag 2 mei braaf om half 11 met pen en papier achter mijn laptop. De meeting was via het programma Gotomeeting wat wij nu ook gebruiken voor de lessen van de opleiding. Snel aanmelden en plop daar verschenen 14 kleine schermpjes met over het algemeen allemaal vrouwen hoofden (er was volgens mij 1 man die durfde aan te sluiten).

Na een korte introductie van de 2 oprichters Jorien Hermes en Tessa van Nijnatten, begonnen we met een quiz. Hoeveel wist ik al van voeding en het spijsverteringsstelsel? Ik dacht dat ik vrij veel wist, maar dat viel toch even vies tegen! Ik had 3 van de 5 vragen fout 🙁

Toen begon de presentatie met de 1e vraag waar bestaat voeding nu eigenlijk uit of te wel welke nutriënten? Koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines dat wist ik. Alleen heb ik nooit geweten dat vet goed te verteren is voor een paard. Zo leerde ik ook dat er in veel supplementen die wij voeren selenium zit wat maakt dat we daar veelte veel van voeren en dat is weer erg slecht voor het paard.

Nadat we het stukje over de nutriënten hadden gehad gingen we verder met het spijsverteringsstelsel, van mond naar kont. Als het spijsverteringsstelsel niet goed functioneert worden de bouwstoffen niet goed uit de voeding gehaald en dat merk je vroeg of laat aan je paard. Een grote verstoring is bijvoorbeeld zandkoliek. Ik dacht altijd dat er alleen zand ophoopte in de dikke darm, maar ook in de blinde darm kan zand ophopen en dat geeft vaak nog grotere problemen. 

En toen kwam de body condition score, het meest gevreesde stukje.. Want ja ook ik kwam tot de conclusie dat er een aantal van mijn paarden toch wel een beetje richting de obesitas gaan oeps… Gelukkig was dat niet alleen bij mij zo, maar eigenlijk iedereen gaf wel aan dat hun paard volgens de BCS te zwaar was. Dat klopt ook want 50% van de paarden in NL is te zwaar! Er is een hele handige tabel die je kunt gebruiken om te kijken hoe het bij jouw paard is. https://bonpard.com/is-mijn-paard-gezond/ 

Na deze schokkende ontdekking hadden we even pauze en gingen we vervolgens verder met het ruwvoer wat wij voeren. Want hoeveel ruwvoer moet je je paard dan geven? Idealiter is dat 24/7, maar we waren net tot de conclusie gekomen dat veel van onze paarden te dik waren. Dus dat wordt rekenen, gelukkig is daar een redelijk makkelijke som voor.

Gras —> 5,5 – 8,8 kg gras per 100 kg lichaamsgewicht

Hooi —> 1,5 – 2,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht

Voordroog —> 1,9 – 3,0 kg voordroog per 100 kg lichaamsgewicht

Dus mijn merrie van 650 kilo mag op een dag tussen de 10 en 16 kilo hooi. Hmm daar kan ze wel mee leven denk ik, maar hoe zit dat dan met krachtvoer. Toen kwam voor mij redelijk schokkend nieuws namelijk: Krachtvoer heeft een paard t/m M niveau helemaal niet nodig om te kunnen functioneren. Okee maar wat dan wel want mijn paarden staan wel in het werk, er wordt dan gekozen voor een vitamine brokje die alles op peil houdt. Hier moet ik eerlijk gezegd nog even over nadenken, maar wie weet 😉

Als laatste kwamen er nog een aantal stable hacks voorbij. Wist je bijvoorbeeld dat wilgentakken onder doping kunnen worden verstaan er komt namelijk een stofje vrij die gezien wordt als doping.. Als laatste was er nog een afsluitende quiz of we wat hadden opgestoken van deze presentatie. Gelukkig deed ik het nu iets beter en had ik 8 van de 10 vragen goed 🙂

Ik vond het leuk om eens een online cursus te doen en ik heb er ook zeker veel van geleerd. Sommige dingen waren echt nieuw voor mij. Sommige dingen ga ik zeker eens onderzoeken en andere ach ja.. je moet ook gewoon je eigen gevoel volgen 😉 

Cursus paard organiseert trouwens vaker cursussen over voeding, maar hopelijk dan weer in een “normale” situatie. Kijk op de website voor de agenda https://www.cursuspaard.nl