Heerlijk zo’n hittegolf, maar wat als je midden in die hittegolf een clinic op de planning hebt staan. Elke dag voorafgaand aan de clinic ververste ik mijn weerapp om te kijken of het toch niet stiekem onder de 30 graden zou blijven. Helaas een broeierige 33 graden was het op zaterdag 8 augustus. Voor de stallen hebben we gelukkig wat schaduw dus daar moest de clinic plaatsvinden. Het was gelukkig een clinic zonder paarden, want die arme dieren hadden het niet fijn gevonden in die hitte.
Om 9 uur arriveerde Yvonne de Reus van Equilibra met de Seatbuilder. Een behoorlijk gevaarte die je niet even zomaar optilt en neerzet. De seatbuilder werd in de schaduw geplaatst en de overige spullen werden uitgestald. Mijn moeder pakte nog even snel een parasol zodat alle deelnemers in de schaduw konden zitten. Vanwege de Corona was de groep opgesplitst in 2x 5 personen. De eerste 5 arriveerden keurig op tijd en genoten nog even van een kopje koffie/thee terwijl ik nog even de laatste dingen regelde.
Om 10 uur we konden beginnen..Toen iedereen goed en wel haar plekje in de schaduw had gevonden begon Yvonne met een stukje theorie. Want iedereen kan wel recht zitten, maar het gaat om je gehele mindset om dit ook over een langere periode vol te houden. Wanneer jij negatieve gedachtes hebt heeft dit zeker ook invloed op jouw houding & zit. Niet alleen op het paard, maar eigenlijk ook op je houding in het algemeen.
Na de theorie was het tijd om eens te ervaren hoe het met ieders balans was. De 1e stapte dapper op (ik vind het echt net een lieve variant van de rodeostier) de seatbuilder. “Ohh hij wiebelt wel” waren haar eerste woorden. De 1e opdracht die ze kreeg was de seatbuilder van links naar rechts te laten bewegen en weer terug. Daarbij moest ze goed waarnemen naar welke kant de beweging makkelijker ging. “Zet nu de seatbuilder maar eens in het midden stop” was de volgende opdracht. Hop hop en de seatbuilder stond kaarsrecht in het midden stil. Dit is de verticale balans.
Vervolgens ging Yvonne opzoek naar de horizontale balans door de stok die achter aan de seatbuilder vastzit iets los te laten. Zit je teveel achter het balanspunt dan gaat de punt van de seatbuilder omhoog en zit je er voor dan zakt de punt naar voren. Maar nu bleef de punt keurig recht vooruit en was de horizontale balans dus ook al gevonden.
Tijd om nog even te werken aan de houding op de seatbuilder, want zit elk blokje in het lichaam wel recht boven elkaar? Met een aantal oefeningen zoals het borstbeen meer openen en ademen naar je bekkenbodemspier zat ze in balans en kaarsrecht op de seatbuilder. Yvonne ziet alles en door middel van veel vragen te stellen en mee te gaan in iemands verhaal (zonder te oordelen of in te vullen) komt ze bij de kern die maakt dat iemand in balans kan zitten.
Tijd voor de volgende, ook nu weer eerst de verticale balans opzoeken en dan de horizontale. Tijdens het zoeken naar de verticale balans liet Yvonne de andere deelnemers 1 voor 1 de stok achter de seatbuilder eens vasthouden. Dit om te voelen wat een kleine beweging van de ruiter te weeg brengt op het paard. Een kleine verschuiving voelt als een mega duw naar links of naar rechts. Super confronterend om zo te voelen!!
Toen de laatste van de ochtendgroep geweest was kon Yvonne even lekker koel lunchen in de pipowagen en zette ik alles weer klaar voor de volgende groep. Alle deelnemers kregen sowieso een flesje ijskoud water uit de vriezer om nog een beetje af te kunnen koelen. Om 14 uur startte de 2e groep van 5 personen. Eerst weer theorie en daarna praktijk. Waarna om half 6 de dag ten einde was…
Ik heb echt zware bewondering voor alle deelnemers die meegedaan hebben voor het kwetsbaar op durven stellen en dingen te uiten die maakten dat ze daarna meer in balans kwamen. Ondanks de hitte vond ik het een zeer geslaagde dag 🙂
Mocht jij nou na het lezen van deze blog ook geïnteresseerd zijn in een sessie op de seatbuilder? Hou mijn Facebookpagina en Instagram dan goed in de gaten want er gaat nog een clinic aankomen en wellicht ook een samenwerking met Yvonne!!